Покупка на недвижим имот – дълъг и сложен процес или НЕ?

Покупка на недвижим имот

Предвид, че покупка на недвижим имот e едно от най-важните решения, което повечето хора вземат през живота си, е добре да ви запознаем с основните стъпки. Избирането на подходящ момент за придобиване на желания имот е важно, но не само…

Какво ви съветваме Ние, преди покупка на недвижим имот!

Не се поддавайте на емоции и не бързайте да подписвате т. нар. Предварителен договор, преди да сте убедени в избора си. Вашият посредник е длъжен да разгледа всички допустими възможности и да ви даде правилни насоки за успешна сделка.

За да бъде избрания от вас посредник обективен в наставленията за правилна покупка на недвижим имот, е желателно да бъдете откровени при предоставянето на информация през съществените етапи от сделката.

Финансови възможности – етап първи!

Тук е момента в който трябва да направете списък на обичайните ежемесечни разходи, за да не нарушите комфорта на семейния бюджет за в бъдеще, а именно: за храна, за наеми, за автомобил, застраховки, данъци, комунални услуги и др. Професионалния посредник ще ви запознае и с всички разходи, свързани с покупката на недвижим имот, като такса придобиване, нотариална такса, такса за учредяване на ипотека, такса за пазарна оценка, банкови такси по кандидатстване и усвояване на кредита и др. При теглене на банков кредит винаги има два основни компонента: желана/нужна/ сума и максимална сума на финансиране, която може да ви бъде отпусната от банката. Всичко зависи от вашия профил, като кредитоискател, който банката ще оформи по определени критерии и разбира се имота, обект на обезпечението. Затова преди да преминете към огледи на имоти е желателно да се направи справка в предпочитана от вас банка, за да придобиете представа за размера на финансиране чрез ипотечен кредит, който ще получите на база доходи!

Търсене на имот – етап втори!

След като вече имате представа с каква сума ще разполагате, идва момента на търсене на „мечтания дом“. Важно е критериите, които сте си задали да отговарят на финансовите ви възможности! Основните изисквания сред купувачите са следните:

  • Локацията е от съществена важност – има ли лесен достъп до градски транспорт, в близост ли е до местоработата Ви, има ли магазини, училища, детски градини, медицински центрове и др.
  • Тип на строителството, друг важен избор или предпочитание – тухленото строителство (железобетонна конструкция) е най-предпочитано, поради редица предимства като висококачествени материали, по-добра енергийна ефективност, модерна архитектура или по- старите панел, ЕПК, ПК.
  • Разпределение и площ на имота – едностаен, двустаен, тристаен и т.н..

Професионалният посредник ще ви запознае подробно с пазарните тенденции и ще ви насочи към правилен избор, удовлетворяващ вашите изисквания. Така ще спестите  време и безсмислено разглеждане на неподходящи оферти. Най-важно е да знаете, че е добре да се търси баланс между вашите изисквания и цената, която можете да си позволите да заплатите.

Изборът, първи стъпки към сделка – етап трети!

Когато се спрете на подходящия за Вас недвижим имот, предстои неговото депозиране чрез Договор за гаранция/депозит в офис на професионалния посредник. Това е момента да се уточнят всички детайли по закупуването. Не се спестяват никакви подробности омаловажавани през процеса на търсене. Купувачите трябва да знаят, че индиректно встъпват в договорни отношения с продавача на имота, чрез депозита.

Предварителен договор – етап четвърти!

След като се уточнят детайлите по сделката с двете страни се пристъпва към подписване на Предварителен договор с плащане на капаро/задатък по сметка на продавача. Така двете страни поемат ангажименти една към друга, а посредника е длъжен да следи за тяхното спазване в срока на договора. Продавача подготвя нужната документация за изповядване на сделката, а купувача отговаря за начина на финансиране на сделката със собствени или чрез привлечени средства посредством банков кредит.

Нотариална сделка – етап пети!

Денят на сключване на окончателен договор в нотариална форма пред нотариус е и момента, в който двете страни финализират своите намерения. Нотариусът проверява самоличността, дееспособността и представителната власт на явилите се пред него лица и дали не са възникнали законови пречки за прехвърляне на имота. След като страните потвърдят волеизявленията си, описани в акта, те подписват документа собственоръчно или чрез законно упълномощени техни представители.

Действителността – етап шести!

Всеки етап при осъществяване на процеса по сделка за покупко-продажба на недвижим имот изисква повишено внимание. Набора от документи, които се разглеждат изисква тяхното познаване в дълбочина. Ако нямате нужните знания и умения, потърсете професионален посредник, който да ви запознае с пазара на недвижими имоти, да извърши правна проверка и да ви съдейства при финансиране на вашия избор чрез банков заем.

Пътя, който ще извървите е изцяло във Ваши ръце. Направете правилния избор! Бъдете професионалисти или се доверете на такива!

Съвет: подписвайте документи, след като сте ги прочели ВНИМАТЕЛНО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *